tisdag 31 mars 2009

Ecologi+urbanism+kurbitsistan = ecocurb?

Halva jordens befolkning bor i städer idag. Urbaniseringen ökar och snart kommer de flesta människor att vara stadsbor tror jag. Det ställer höga krav på smarta lösningar av kommunikation, infrastruktur, vatten, energi… och sociala idéeer! Den sociala dimensionen är viktig. Hur gör man något demokratiskt urbant?

En stad borde aldrig få vara färdig, då blir den osynlig, eller till och med död. Den måste befinna sig i ett ofärdigt tillstånd där människors längtan och handlande kan utmana den fysiska gestaltningen. En självorganiserande stad?

måndag 16 mars 2009

lördag 14 mars 2009

stad, plats, ställe


En stad är ett av människor organiserat ställe där huvudnäringen är något annat än jordbruk och där det finns en arbetsdelning. Den mest grundläggande delen i en stad är människorna. Människor interagerar och orienterar sig mot varandra och en fysisk miljö. Människor organiserar, uppehåller, placerar, aktiverar sig. På nya platser eller där något redan är på gång. Det sker i en interaktion mellan människan och den fysiskt byggda miljön. Staden existerar i mellanrummen. Sällan händer samma saker på ett stort öppet fält som på en parkbänk, en lekplats eller i på bussen.